Naadloze aansluiting of gapend gat? Erkenning van WHOA uitspraken onder de Brussel 1 bis Verordening en de Insolventieverordening

15 februari 2022 [verzet van: 23 november 2021]

Deze vergadering is verzet tot 15 februari 2022 vanwege coronagerelateerde maatregelen in Nederland

Hoe zit het met het ipr rondom de WHOA? Valt die onder commuun Nederlandse internationaal privaatrecht of onder de Verordening Brussel 1 bis? De Nederlandse wetgever is uitgegaan van het commune Nederlandse internationaal privaatrecht, maar kan de Nederlandse wetgever dat wel beslissen? Verschillende schrijvers pleiten voor toepassing van de Verordening Brussel 1 bis. Dan worden WHOA‐uitspraken automatisch erkend. Zonder Brussel 1 bis is dat lang niet zeker.

Op 23 november 2021 wordt dit pleit beslecht. Reinout Vriesendorp (professor Insolventierecht aan de Universiteit Leiden en partner bij De Brauw Blackstone Westbroek), pleitbezorger voor toepassing van de Verordening Brussel 1 bis en Michael Veder (professor Burgerlijk recht, in het bijzonder het insolventierecht aan de Radboud Universiteit en adviseur bij RESOR), voorstander van toepassing van het commune Nederlandse ipr, vechten dit uit onder leiding van Elsbeth de Vos (senior rechter bij de Rechtbank Amsterdam en lid van de ‘WHOA pool’). De toehoorders zijn de jury. Die hakken uiteindelijk de knoop door.

Wanneer: 15 februari 2022 16:30-18:00 (daarna borrel)
Waar: Universiteit van Amsterdam, Roeterseilandcampus (REC. A.3.15 (mootcourt)), Nieuwe Achtergracht 166, Amsterdam
Voertaal: Nederlands
Kosten deelname: leden EUR 25,‐, niet‐leden: EUR 50,‐ en (PhD-)studenten en leden van de rechterlijke macht: kostenloos
Aanmelden: leden: via de aanmeldlink per e‐mail, niet‐leden: graag contact opnemen via de website 
Coronamaatregelen: conform beleid van de Universiteit van Amsterdam (zie hieronder)

Programma en Sprekers:

16:30‐16:45: Inloop

16:45‐17:00: Introductie en toelichting achtergrond discussie door dagvoorzitter Elsbeth de Vos

17:00‐17:15: Pleidooi Reinout Vriesendorp

17:15‐17:30: Pleidooi Michael Veder

17:30‐17:40: Vragen van het publiek en de dagvoorzitter

17:40‐17:50: Slotopmerkingen Reinout Vriesendorp en Michael Veder

17:50‐18:00: Stemming stellingen en afsluiting

Vanaf 18:00: Borrel

Coronamaatregelen: We zijn te gast bij de Universiteit van Amsterdam, dus volgen het coronabeleid daarvan. Dat betekent dat er geen Corona-toegangsbewijs nodig is. Wel geldt er op de UvA een Mondkapjesbeleid (klik voor een actueel overzicht hier). Voor updates kunt de daartoe ingerichte webpagina van de Universiteit van Amsterdam raadplegen (https://www.uva.nl/actueel/coronavirus/updates.html).

Leden die niet fysiek aanwezig kunnen zijn kunnen digitaal deelnemen. U kunt dan een email aan secretaris@nvrii.nl sturen. Er zal geen opname worden gemaakt. 

Wil jij ook lid worden van NVRII?